Босилекът облекчава кашлицата, възбужда апетита, облекчава стомашни болки, стимулира храносмилането, действа отпускащо, а също така подобрява работата на бъбреците.
Може да се добавя към салати, палачинки или омлети, меса, риба, морски дарове, сосове и супи. Особено ценен в италианската кухня.
Сваряваме пастата (фетучините) в подсолена вода,след това взимаме един тиган за да направим соса. Разтопяваме маслото,прибавяме пармезана .Забавяме процеса на пържене на пармезана с прясното мляко.После прибавяме нарязания пресен лук и изкарваме вече готовите фетучини от тенджерата (предварително изцедени) и ги слагаме в тигана при соса.Разбъркваме ги заедно така че сосът добре да покрие фетучините.Взимаме една дълбока чиния и с решетка ги слагаме в чинията ,като първо се взимат фетучините и върху тях се излива вече готовия сос.Гарнират се със ситно нарязан магданоз.