Макарони на фурна

Необходими продукти: 
500 гр. макарони
50 мл. прясно мляко
175 гр. кашкавал 
30 гр. брашно
30 гр. масло
3-4 бр. гъби(консерва)
100 гр. шунка (колбас)
магданоз


Приготвяне на макароните:Сваряваме макароните в подсолена вода и ги изцеждаме.След това ги разбъркваме с прясно мляко и малко кашкавал.
Запържваме брашното с маслото и го разреждаме с прясно мляко.Оставяме соса да ври,като го бъркаме непрекъснато ,докато се сгъсти.Нарязваме  на ситно гъбите,шунката и магданоза и ги смесваме.
Слагаме в тава пласт макарони,пласт от сместа с гъби ,шунка  и отново макарони.Заливаме ги със соса и поръсваме с настърган кашкавал.Запичаме ги във фурна и поднасяме .

Салата от печени пиперки с орехи

Необходими продукти: 
500гр. пиперки
1/2 ч.ч орехи
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.ч кисело мляко
30гр. олио


Приготвяне на салатата: Изпичаме пиперките,обелваме ги  и ги нарязваме
по дължина.Счукваме  орехите заедно с чесъна,прибавяме киселото мляко и олиото.Посоляваме сместа и  поливаме пиперките отгоре.Сервираме. 
 

Салата от спанак

Необходими продукти: 
200 гр. спанак
3-4 стръка  зелен лук
60 гр. кисело мляко
30 гр. олио
20гр. лимонов сок
1 сварено яйце
магданоз,сол,черен пипер на вкус


Приготвяне на салатата: Измиваме спанака го нарязваме на ивички.Изчистваме лука и го нарязваме на ситно и го прибавяме към спанака.Разбиваме киселото мляко с олиото,прибавяме лимонов сок и нарязано на кубчета яйце ,нарязан магданоз,сол,черен пипер.След това заливаме спанака със вече готовия сос  и  украсяваме със резенчета сварени яйца и маслини.

Качамак с картофи

Необходими продукти: 
150 гр. картофи
70 гр. царевично брашно
250 мл. вода
2гр. сол
30 гр. краве масло
30 гр. сирене


Приготвяне на КачамакаОбелваме картофите и ги поставяме да се варят  в подсолена вода.След като заври водата , върху тях изсипваме пресятото брашно и ври около 1 час - до сваряване на картофите и брашното.След това ги разбъркваме до получаване на еднородна смес.С потопена в горещо масло дървена лъжица  качамакът се вади на топки и се поставя в чиния.Оформя се  на тънък пласт ,поливаме с горещо масло и натрошено сирене.

Маслен крем "Апарел"

Необходими продукти: 
500 гр. прясно масло
300 гр.пудра захар
 6 яйца
1 пакетче ванилия


Приготвяне на крема: Яйцата и захарта ги разбиваме, докато се получи гъста пухкава смес.Отделно в затоплен съд разбиваме маслото на пяна.След това прибавяме постепенно яйчно-захарната смес.Разбъркваме до получаване на пухкава -маслена смес.Ароматизираме с ванилия .Кремът можем да го оцветим  по желание с какао,шоколад,безвредни бои. 

Бадемов крем

Необходими продукти: 
450 гр. прясно масло
200 гр.захар
6 жълтъка
500 мл. прясно мляко
40 гр. нишесте
150 гр. изпечени бадеми
1 пакетче ванилия 

Приготвяне на крема: Смесваме нишестето с част от прясното мляко и го прибавяме към  кипящото мляко.Варим около 10мин. като бъркаме да не загори.Отстраняваме го и след като изстине пасираме през цедка.Получената млечна каша и смлените бадеми прибавяме към разбитото със захар масло.

Масленки

Слабо загряваме  1чаша масло и прибавяме 1чаша пудра захар,2 пакетчета ванилия и брашно(колкото е необходимо да замесите тесто)Омесваме  тестото и прибавяме към него нарязани орехи и го
оформяме на топчици,колкото малък орех.Притискаме с напръстник и печем в слаба фурна до порозовяване. 

Сос "Шато"

В емайлиран или огнеупорен съд наливаме 120 мл.. вино и 50 мл. вода.Прибавяме  1/2 ч. захар,4 жълтъка, 2 пакетчета ванилия и 1 лъжица лимонов сок.Слагаме съда във водна баня и разбиваме сместа с телена разбивачка на умерен огън,докато получим гъста пяна.Поднасяме  го на топли сладкиши-пудинг

Сос със сметана

Правим светла запръжка от брашно и масло.Разреждаме с сметана.След като го свалим от огъня го овкусяваме с  черен пипер и ситно нарязан магданоз.Поднасяме го на яйца, риба, варени картофи.

Сос "Бешамел"

Приготвяме светла запръжка от брашно и масло.Разреждаме с  прясно мляко ,като бъркаме бързо и непрекъснато,за да получим  гладък сос.Посоляваме соса и го оставяме да  ври на слаб огън около 6-7 мин.
ПО-желание можем да го подправим с жълтък.Поднасяме го към варени зеленчуци,яйца, риба,месо и др. 

Сос "Венигрет"

Разбиваме 1/2 чаша олио с 3-4 лъжици оцет.Прибавяме една малка ситно настъргана глава лук,2 сварени и нарязани яйца,ситно нарязан магданоз, 1 лъжичка горчица сол и черен пипер на вкус.Ако сосът много се сгъсти можем да го разредим с малко вода.Поднасяме го с варено месо, риба ,мозък,колбаси и др. 

Сос "Тартар"

Към майонезата ,прибавяме нарязана на ситно кисела краставичка (около 150 грама)1 малка глава лук, 5-6 маслини 1 магданоз.Овкусяваме соса с горчица и черен пипер и разбъркваме добре.Поднася ме с риба ,варен език и различни колбаси. 

Сос "Зелена майонеза"

Към  1 чаша и половина майонеза прибавяме една ситно накълцана връзка магданоз.Можем да оцветим  майонезата със сока от магданоза-
След  като накълцаме магданоза и изцедим сокът му през марля. 
 

Дробчета по селски

Необходими продукти:
400 гр. дробчета (пилешки)
100 гр. лук
50 гр. домати
100 гр. пипер
50 гр. гъби
100 гр. растителна мазнина
щипка сол и червен пипер,
черен пипер
магданоз 
  

Приготвяне на рецептата:Измиваме дробчетата, слагаме ги в намазнен тиган.След това прибавяме към тях нарязаните на едро зеленчуци (гъби , лук,пипер,домати) овкусяваме със сол,чер и червен пипер.Запържваме до готовност и поднасяме с  магданоз. 

Салата от чироз

Необходими продукти: 
7-8броя чироз
1/2 винена чаша оцет
1 глава лук
50 гр. олио
1 бр. лимон
копър на вкус



Приготвяне на рецептата:Запичаме чироза до побеляване и след това с дървено чукче се очукват ,изчистваме главите(махаме ги),опашките,скелета и кожата и ги накъсваме на тънки ивици. След това  чироза разбъркваме  със ситно нарязан лук и копър и овкусяваме с оцета и олиото.Гарнираме с резен лимон.

Шоколадови орехчета

Необходими продукти: 
500 гр. орехи (половинки)
2 ч.ч настърган шоколад



Приготвяне на рецептата: Шоколадът го разтапяме на водна баня  при слабо нагряване.Оставяме  на края на котлона (да стои на топло),за да не се стегни.Орехите ги потапяме изцяло  в разтопения шоколад и подреждаме леко в намаслена тава и оставяме да съхнат и поднасяме.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes