Любопитно

В Холандия буфтекът е по-дебел, откъдето и да било. Към него винаги се прилагат добри сосове. Зеленчуците тук се приготвят главно с масло и сметана. В тази страна се яде доста често, и то с удоволствие - 5-6 пъти на ден. С апетитът се храни този, който обича силните подправки. А за холандците те са били евтини, докато са притежавали колонии. Черен пипер, карамфил, канела и индийско орехче. Пикантна и калорична - това изглежа е най-подходящата харектеристика на холандската кухня.

Има 2 разлики между немската и холандската кухня. Предимствата на холандската са "чистотата" и "истинската пикантност". По особенно се приготвя рибата с дълбок аромат на целина и чесън



Холандия и Белгия - Художествен увод



 Канал. Дървен мост. На брега стои мъж с дървени обувки и дълга глинена лула. Наоколо ливади с пасящи крави. И много мелници. Пейзаж, познат от картините на Рембранд. Туристите, които посещават дома на художника близо до Амстел, с удовоствие купуват репродукции на неговите гравюри като спомен от кът на стара Холандия. Картината на нова Холандия е много по разнообразна - плавателни канали на Амстердам, пазарите с "планини" от сирене "Едам" и лукувици на лалета. В гостилницата "Зеления фенер" на чашка джин може да се хапне и нещо вкусно, например един уитсмийтер - трислоен сандвич с яйца на очи, сланина и шунка.
 

Австрийска кухня

Гостоприемна Австрия се слави с много напреднала гастрономия.Австрийската кухня е много близка до чешката , ястията са еднакви или много подобни .В Австрия тестените кнедли се приготвят с повече тесто .Типично за австрийската кухня е употребата на лукв голямо количество (виенски гулаш, виенско печено, сосове).В Австрия по често се ядат сладоководни риби,готви се шаран ,пъстърва , щука , сом. Австрийските рецепти за специалитети са много ,придобили международна известност. Във всички европейски страни е познат виенския шницел . Също така и таролските шпекови кнедли със зеле,царски палачинки виенски кифли и ябълков щрудел(приготвен с много стафиди)


 Испанска    кухня
Испанската кухня е типично национална, в истинския смисъл  на думата огряна от  южното слънце, много пъстра  и "изпълнена с живот". Испанците като всички други народи подправят ястията , и то в комбинации които им предават специфичен  и типичен вкус.Комбинират обичайно подправки с ароматни треви.Много се използва доматено пюре. чесън,лук и маслини.От областите на Испания ,където се отглежда ориз (по крайбрежието между Аликанте и Валенсия), произхождат известнитеоризени ястия.Най-прочутото от тях се нарича  Паеляпо името на съда , в който се приготвя, и се смята за национално ястие.Състои и се от различни подправки всевъзможни видове риба и месо,миди и зеленчуци,които се комбинират с ориз в подходящо съотношение.Типично испанско тестено изделие са каналоните -квадрачета ирязани от разточена кора тесто, които след сваряването се пълнят с различни плънки.И се поднасят с различни сосове. 


Качамакът  - Той не е само родопско ястие.Но в Родопите  той се отличава по своята технология  и вложените продукти.В родопите  се приготвят  различни видове качамаци,като
се прибавят  картофи,тиква,саздърма,праз.,които определят вкуса на ястието.Родопчани  ценят качамака като богата и калорична храна.

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes