Боб Чорба

Необходими продукти: (1 порция)
40 гр. боб
20 гр. лук
10 гр.моркови
3 гр. сол
1 чушка 
10 гр. домати
джоджен на вкус
20 гр. олио



Приготвяне на рецептата: Почистения боб се поставя за варене в тенджера.Щом заври се прибавя лукът,морковите,чушката и олиото и се оставя да ври на тих огън.Когато боба се посвари се прибавят доматите(може и от консерва),джоджена и солта.Вари се още 15 минути.

 Пояснение: Може и да се направи запръжка с червен пипер и мазнина и да се прибави към супата.

Пироле

Необходими продукти: 
150 гр. картофи
30 гр.брашно
30 гр. краве масло
1 скилидка чесън
50 гр. кисело мляко
2 гр. сол


Приготвяне на рецептата: Обелените и измити картофи ги нарязваме на кубчета и се поставят във вряща подсолена вода.От брашното с малко сол и вода се замесва тесто,разточва се кора,след това се нарязва на различни форми (по ваш избор) и когато картофите са полусварени,се прибавят изрязаните формички от тестото.Щом изплуват на повърхността,слагаме растопеното масло и киселото мляко с чесъна.

Задушено филе

Необходими продукти:
600 гр. филе
20 гр. сланина
40 гр. масло
парченце морков,магданоз,лук
целина
300 гр. телешки кости
2 домата
100 мл. бяло вино 
100 гр. мадейра
20 гр. картофено брашно
лимон,черен пипер на зрънца
1 бр.дафинов лист
2 бр.карамфилчета
сол на вкус



Приготвяне на рецептата: Шпековаме месото със сланината,посоляваме,поръсваме черен пипер,изпържваме в масло,прибавяме насечените кости,нарязания лук,подправките,доматите,заливаме с вода и бяло вино и задушаваме до омекване  под похлупак.При задушаване поливаме месото с мазнина и гореща вода.След това  прецеждаме бульона,сгъстяваме с картофеното брашно,което предварително е размито с бяло вино и варим 25 минути.Прибавяме мадейрата  и лимоновия сок.


Пояснение: шпековане -Шпековането не е сложна процедура, а резултатът определено си заслужава. пълнене  на месото със сланина и подправки

Виенски гулаш

Необходими продукти: 
600 гр. говеждо месо
600 гр. лук
1 л. доматено пюре
1 л. подправки за гулаш 
1 л. червен пипер мазнина и сол



Приготвяне на рецептата: Поставяме ситно нарязания лук в мазнина и изпържваме до пожълтяване.Прибавяме червен пипер,пържим няколко секунди, наливаме малко вода,поставяме нарязаното на кубчета месо,сол,доматено пюре,подправките и задушаваме под похлупак на тих огън.Когато месото омекне, доливаме още малко вода и оставяме ястието да се задуши.
 

Глиган

Необходими продукти (4 порции) 
1кг месо от глиган
50 гр. сланина
40гр. брашно
1 л. вино
1 л. оцет
1 глава лук
месен бульон,магданоз,зрънца черен пипер
девисил,горчица ,сол,уорчъстърски сос

За маринатата:  
0.500мл. вода
50 мл. вино и оцет
парченце  морков
1/2 връзка целина,
магданоз
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
черен пипер,хвойна,мащерка
1 карамфил
парченца лимонова кора


Приготвяне на рецептата: Слагаме почистеното месо  няколко дена да стои в маринатата.Изваждаме го, прибавяме зеленчуците от маринатата,подправките и малко течност от маринатата.,посоляваме и задушаваме.Пържим ситно нарязаната сланина,прибавяме брашното,изпържваме,разреждаме с бульона от месото и соса от задушения глиган,прибавяме виното,оцета,ситно нарязания лук,черен пипер,магданоз и девисил,горчицата и уорчъстърския сос.Варим 30 минути и пасираме.Нарязваме месото на парчета,заливаме с горещ сос.


Приготвяне на  маринатата: Варим продуктите 20 минути.След това ги оставяме да изстинат и съвсем студени ги  наливаме върху месото,което трябва д а бъде изцяло потопено,затова е по добре месото се кисне в тесен съд.

Салата с веяна скумрия

Необходими продукти:(4порции) 
300гр. обелени и обезкостени филета веяна скумрия
2 с.л. растително масло
2 глави лук
0.500гр. сварени и обелени картофи
1/2 лимон
на вкус- маслини
1 бр. твърдо сварено яйце


Приготвяне на рецептата:Рибеното филе и картофите се нарязват на кубчета,лукът на ивички.Размесват се и се поръсват с растително масло, лимоновия сок и една щипка сол.Украсява се с филийки от яйцето и маслини.


Пояснение: Веяна скумрия - студено пушена скумрия

филе от сърна

Необходими продукти:(4порции)
1кг. месо (от гърба на сърната)
масло(олио)
1бр. портокал
1 л. картофено брашно
1ч.ч.портокалов ликьор
подправки,месен бульон,сол,мадейра


За гарнитура:  картофени крокети,зелен фасул , домати ,гъби
масло,черен пипер.




Приготвяне на рецептата: Обезкостяваме месото и го нарязваме на малко бифтеци,начукваме ,посоляваме,поръсваме с черен пипер и натриваме с подправки.Изпържваме от двете страни.В мазнината ,която сме пържели месото прибавяме малко бульон ,портокалов сок,мадейра и варим няколко минути.Прибавяме картофеното брашно,възваряваме и прибавяме портокаловия ликьор и парченца масло.Подреждаме месото в блюдо  и гарнираме с картофени крокети ,половинки изпържени домати,задушен зелен фасул и украсяваме с гъби изпържени в масло.

Заек със сметана

Необходими продукти:
800 гр. месо от задната половина на заека
50 гр. сланина
50 гр.масло
140 гр. зеленчукови корени
1/2 лимон
1 л. горчица
1 л. компот от боровинки
100 гр. червено или бяло вино,
150 гр. сметана
30 гр. брашно
30 гр. каперси
1/2 портокал
подправки, костен бульон,
сол, черен пипер на вкус


Приготвяне на рецептата:
Отстраняваме ципата от месото, шпековаме със сланина, посоляваме, поръсваме с черен пипер, втриваме подправките. Изпържваме в маслото нарязаните на парченца зеленчукови корени, прибавяме месото и изпържваме от всички страни до получаване на кафява корица. Наливаме бульон, прибавяме горчицата, подправките, парченца лимонова и портокалова кора, боровинки и задушаваме. При задушаването заливаме месото с мазнина и бульон. Изваждаме омекналото месо, прибавяме виното , лимоновия сок и брашното, което предварително е разбито със сметана и варим няколко минути. Прибавяме каперсите. Поднасяме с тестени кнедли или фиде. 

Шунка с ябълки на грил

Необходими продукти:
4 парчета шунка
100 гр. бренди
2 малки ябълки
1 лимон
уорчърстърски сос
 масло
черен пипер


Приготвяне на рецептата: 
Поръсваме шунката с черен пипер, заливаме с брендито, смесваме с лимонов сок и оставяме да престои.Преди поднасяне върху шунката поставяме парченца масло, почистени, нарязани на колелца ябълки и печем на грил, докато се образува коричка. Подреждаме готовата шунка с ябълките в блюдо с различни зеленчуци, поливаме с уорчърстърски сос и поднасяме.

Супа от ягоди

Необходими продукти:
500 гр. ягоди
250 гр. захар
300 мл. бяло вино
1/2 лимон


Приготвяне на рецептата: 
Измиваме твърдите и здрави ягоди и ги оставяме да се изцедят.  По-меките ягоди ги пасираме, разбъркваме със захарта, 500 мл. вода, виното и лимоновия сок и изстудяваме. Разливаме супата в чаши и добавяме твърдите ягоди.

Зелена супа

Продукти        Количество
спанак                200 гр.
маруля                2 бр.
грах                    100 гр
картофи             100 гр.
лук                     1 глава
масло                 60 гр.
брашно              30 гр.
прясно мляко    250 гр.
костен бульон,
черен пипер, захар,
индийско орехче,
сол, бял хляб     -на вкус


Приготвяне на рецептата:
Изпържваме в 20 гр. масло ситно нарязания лук, прибавяме попарената, изстискана и ситно нарязана маруля, граха и задушаваме. От 30 гр. масло и брашно правим светла запръжка, разреждаме с бульон и задушаваме. Сваряваме картофите отделно, попарваме спанака и го пасираме със зеленчуците и картофите. Прибавяме запръжката, прясното мляко, сол, подправките и малко захар. Поднасяме с изпържени в масло хапки бял хляб.

Риба с аспик

Продукти                    Количество
риба                               300 гр.
аспик                             10 гр.
лук                                 5 глави
яйца                              6 бр.
лимон                           1 бр.
домати                          1 бр.
зелен фасул                  20 гр.
майонеза                      15 гр.
маруля                          1 бр.
кисела краставичка     1 гр.
горчица, сол
черен пипер           - на вкус

Приготвяне на рецептата:
Сваряваме почистената риба в подсолена и подкиселена вода до омекване, обезкостяваме рибата. Изстудяваме аспика до гъстотата на мед, наливаме в кръгла форма, поставяме за няколко минути в хладилник, докато по стената се получи твърд, тънък пласт аспик. Връщаме течния аспик в първоначалния съд, подреждаме във формата парченца домати и сварен зелен фасул, наливаме малко аспик и оставяме формата в хладилника, за да се втвърди сместа. Нарязваме изстиналата риба, твърдо сварените яйца и лука на кубчета, прибавяме майонезата, лимоновия сок, горчицата, черен пипер и течен аспик, разбъркваме леко, подреждаме в отворената форма и оставяме отново в хладилника. Преди поднасяне потопяваме формата в гореща вода, обръщаме бързо аспика върху кръгла чиния, украсяваме с маруля и нарязани краставички.

Картофи с чеснов сос

продукти(4 порции)             количество:
картофи                                     800 гр.
кашкавал                                    200 гр.
чубрица                                      2 стръка
сол, бял пипер                         -на вкус
кълнове                                    -за украса
зехтин                                      -намазване

за соса:
майонеза                                  200 гр.
кисело мляко                            100 гр. 
копър                                         2 стръка
чесън                                        2 скилидки
сол                                            2 гр.

Приготвяне на рецептата:Картофите се белят,сваряват се в подсолена вода,прецеждат се и се поставят в купа.Намачкват се и се овкусяват с наситнената чубрица, сол и пипер.Пюрето се разпределя в намазнен със зехтин съд за печене и метални рингове.Поръсва се настърган кашкавал и се пече до златист цвят  на 200 градуса.Копъра ,чесъна се нарязват на ситно и се прибавят към майонезата,киселото мляко и солта.Запечените картофи се заливат с готовия сос, окрасява се с кълнове и се поднасят.

Салата от ряпа

продукти (4 порции)            количество:
 ряпа                                       150 гр.
сирене                                    150 гр.
маслини(без костилки)         150 гр.
орехи                                       50 гр.
балсамов оцет                        10 гр.
зехтин                                      15 гр.
сол,бял пипер                       - на вкус

Приготвяне на рецептата: Ряпата се стържи на ситно,сиренето,орехите и зехтинът се смесват заедно с ряпата и се овкусяват с сол и пипер.Най-отгоре се декорира с маслини,нарязани на шайби.Салата се сервира поръсена с балсамов оцет.

"Кампуса"

продукти (4 порции)            количество:
сухи чушки (пипер)                              8 бр.
боб                                            400гр.
лук                                             1 глава
бекон                                        400 гр.
пресен лук                               1/2 връзка
джоджен                                  2 щипки
червен пипер                          3 гр.
олио                                         50 мл.
сол, черен пипер                   -на вкус.

Приготвяне на рецепта:
Чушките се накисват  в хладка вода около 30 мин.Бобът се сварява.Лукът се запържва в олиото, прибавя се червеният пипер, разбърва се  и запръжката се прибавя към сварения боб.Овкусява се със сол и черен пипер.Беконът се изпича на сух тиган, реже се на кубчета и се прибавя към боба.Към сместа се прибавя и пресен лук нарязан на ситно.Чушките се пълнят с получената смес и се запичат около 10 мин.на силна фурна.А също така, рецептата може да се направи с консервиран
боб .

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes