В Холандия буфтекът е по-дебел, откъдето и да било. Към него винаги се прилагат добри сосове. Зеленчуците тук се приготвят главно с масло и сметана. В тази страна се яде доста често, и то с удоволствие - 5-6 пъти на ден. С апетитът се храни този, който обича силните подправки. А за холандците те са били евтини, докато са притежавали колонии. Черен пипер, карамфил, канела и индийско орехче. Пикантна и калорична - това изглежа е най-подходящата харектеристика на холандската кухня.
Има 2 разлики между немската и холандската кухня. Предимствата на холандската са "чистотата" и "истинската пикантност". По особенно се приготвя рибата с дълбок аромат на целина и чесън
Холандия и Белгия - Художествен увод
Канал. Дървен мост. На брега стои мъж с дървени обувки и дълга глинена лула. Наоколо ливади с пасящи крави. И много мелници. Пейзаж, познат от картините на Рембранд. Туристите, които посещават дома на художника близо до Амстел, с удовоствие купуват репродукции на неговите гравюри като спомен от кът на стара Холандия. Картината на нова Холандия е много по разнообразна - плавателни канали на Амстердам, пазарите с "планини" от сирене "Едам" и лукувици на лалета. В гостилницата "Зеления фенер" на чашка джин може да се хапне и нещо вкусно, например един уитсмийтер - трислоен сандвич с яйца на очи, сланина и шунка.
Австрийска кухня
Испанска кухня

Качамакът - Той не е само родопско ястие.Но в Родопите той се отличава по своята технология и вложените продукти.В родопите се приготвят различни видове качамаци,като
се прибавят картофи,тиква,саздърма,праз.,които определят вкуса на ястието.Родопчани ценят качамака като богата и калорична храна.